Yıldız Sarayı tam 102 yıl sonra kapılarını halka açtı..
Sultan II. Abdülhamit'le özdeşleşmiş olsa da aslında III. Selim'in annesi Mihrişah Sultan için yapılmıştır. II. Abdülhamit döneminde Osmanlı devletinin ana sarayı olarak kullanılmıştır. Saray tek bir yapı halinde değildir. Bir bahçe ve koru içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yıldız cami ,yönetim. koruma, servis yapıları ve parklar halinde bir bütündür.
Günümüzde İstanbul Beşiktaş’ta yer almaktadır. Boğaza ve Marmara denizine hakim olan yüksek bir araziye inşa edilmiştir. Osmanlı Devleti’nin İstanbul’da yaptırdığı son saraydır. Saray 3 kısımdan meydana gelmektedir. Birinci kısımda devlet yönetiminin yapıldığı ana kısım, Sultan’ın kendisi için yapılan bölüm ve hareme ait ikinci kısım, üçüncü kısım ise bugünkü Yıldız parkı olarak adlandırılan park ve köşkler bulunmaktadır. Köşklerden günümüze Çadır, Şale ve Malta köşkleri ulaşmıştır.
Beşiktaş ile Ortaköy arasındaki çok geniş bir araziye yayılmış bulunan Yıldız Sarayı; bahçeleri, havuzları, ağaçları, seraları ve köşkleri ile İstanbul’un diğer saraylarından farklı işlevlere sahip bir köşkler topluluğudur. Tiyatro, müze,kütüphane, eczane, hayvanat bahçesi, hayvan hastanesi, marangozhane, demirhane gibi atölyelerin yanı sıra Yıldız’da çini fabrikası gibi endüstriyel yapılar da kurduran Sultan II. Abdülhamid, I. Ordu’nun ünlü II. Tümeni’ni (Orhaniye ve Ertuğrul kışlaları) de sarayın yakınına yerleştirmiştir. Bu dönemde sarayın doğrudan veya dolaylı hizmetlerine bakanlarla birlikte 12.000’e varan bir nüfusa sahip olduğu düşünülmektedir.
Osmanlı Devleti’nin son yönetim merkezi ve padişahın son ikametgâhı olarak tarihe geçmiştir.
Yıldız Sarayı, 1924'te Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne tahsis edildi ve 1946'dan itibaren uzunca dönem "Harp Akademileri" olarak kullanılmıştır. Kültür Bakanlığı çatısı altında 1978'de hizmet veren kompleks, 2015'te Cumhurbaşkanlığına bağlandı. Milli Saraylara 2018'de devredilen saray, aynı yıl restorasyona alınmıştı.
6 sene süren restorasyonun ardından tam 102 yıl sonra halka açılmıştır. Eylül 2024 tarihine kadar ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Eylül ayından itibaren girişler müze kartla yapılacak. Saray Pazartesi günleri kapalı diğer günlerde 09.00 - 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
KAYNAKÇA
Yorumlar
Kategoriler
Bültenimize abone olun!
Makaleler

Kyzikos Antik Kenti

Avrupa Müzeler Gecesi Kapsamında

İmparatoriçe İRENE

Odunpazarı Modern Müze (OMM) Eskişehir
