Kyzikos, Kapıdağ Yarımadası Bandırma – Erdek karayolu üzerinde yer almaktadır. Antik kent halk arasında Belkıs – Balkız isminde de biliniyor. Kyzikos antik kenti, Kurt Bittel’in yaptığı araştırmalar sonucunda Neolitik (M.Ö. 6000) ve Kalkolitik (M.Ö. 5000) dönemlere kadar indiği düşünülmektedir. Antik dönemde bu kentin ada ya da yarımada olduğu konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır.
Kyzikos kenti, antik döneme ait ton balığı tasvirli sikkeleriyle ilgi çekmiş ve ünlemiştir. Önemli bir ticaret bölgesi ve kültür merkezi olan antik kent, Marmara’nın güney kıyısındaki konumuyla Anadolu’nun batıya açılan kapısı niteliğindedir.
Ünlü tarihçi Heredot kaynaklı bilgilerde, bu bölgenin M.Ö 7. yy. başlarında,''Didumus Dağı'' eteğinde Kyzikos şehrinin egemenliği altında olduğu gözükmektedir. Kyzikos kenti adını kurucusundan almıştır. Kral Kyzikos Hadrian Tapınağı, Altıköşe kuleler, Muhle Kalesi (Muhla Kalesi), Kyzikos Amfitheatrı ,Bouleuterion, Agios Nikolas Kilisesi, Palata Çeşmesi, , Zeytin adasındaki Meryem Ana Klisesi ve genç vaftiz havuzunu yaptırdığı eserler arasında olduğu bilinmektedir.Antik Çağ'ın coğrafya bilgini Strabon, Coğrafya isimli kitabında ;"Kyzikos, Marmara Denizi’nde bir ada olup, kıtaya iki köprü ile bağlıdır. Köprülerin yakınında aynı ismi taşıyan, gerektiğinde kapatılabilen iki limanı ve iki yüzden fazla gemiyi alabilecek büyüklükte barınağı bulunan bir kent vardır" der. Kyzikos'un kentini güzelliği, büyüklüğü ve yönetiminin mükemmelliğinden" söz eder (https://tr.wikipedia.org/wiki/Kizikos 20.02.2022 15.30 tarihnde alınmıştır).

KAYNAKÇA
Motor, H, Bursa, Balıkesir ve Bandırma Müzelerindeki Kyzikos Sikkeleri, Atatürk Üniversitesi, Doktora Tezi, 2010
Arslan, A,E. Kyzikos Tapınağı Arslan Başlı Çörtenleri, Atatürk Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2019.
İnternet Kaynakları
Yorumlar
Kategoriler
Bültenimize abone olun!
Makaleler

Kyzikos Antik Kenti

Avrupa Müzeler Gecesi Kapsamında

İmparatoriçe İRENE

Odunpazarı Modern Müze (OMM) Eskişehir
