Sanat Akımları

SANAT AKIMLARI : Klasisizm

Paylaş:
 
     Antik Yunan ve Roma sanatını temel almış olan, tarihselce yaklaşım ve estetik bir tutum taşıyan akıma klasizm denir. Aynı zamanda 1660 ekolü olarak da ifade edilebilir. Sağduyu, akılcılık, uyum, açıklık, evrensellik, idealizm ve güzellik gibi daha birçok farklı temel öğelere sahiptir.
 
    Klasisizm sanat akımı, Antik Yunan ve Roma kültürüne, sanatına ve edebiyatına dayanan ilkelere bağlı akımdır. Klasisizm sanat akımında  sadelik, biçim, orantı, netlik, mükemmellik, ölçülü ve açık vurgu ile estetik tutum önemlidir. Diğer bir önemli olan şey ise  akla hitap etmektir. Klasisizm sanatında tipik olarak resmi ve ölçülü olmaya çalışmıştır. Eserleri incelediğimizde insan veya hayvan  figürlerinin gerçek boyutlarında yapıldığını fark ediyoruz. Boyuta ve ölçüye özellikle dikkat edilmiştir.

Klasisizm akımının başlıca ilke ve özelliklerini şöyle sıralamak mümkündür:

  • İnsan doğasını esas alma.
  • Gerçeğe benzerlik/ gerçeğe uygunluk.
  • Akıl ve sağduyu.
  • Eski Yunan ve Latin'e dönme.
  • Kuralcılık.
  • Zevk vererek eğlendirme.
  • Sağlam bir dil, yalın bir üslup.

Klasisizm akımının temel ögeleri soyluluk, açıklık, akılcılık , sınırlılık, evrensellik, uyum, denge,  idealizm, ölçülülük, görkemlilik ve güzelliktir. Bir eserin klasik sayılabilmesi için bu özellikleri barındırması gerektirdiği düşünülmektedir. Klasisizm temellerini Rönesans aristokrasisinden almıştır. Bu yüzden kuralcılık olarak da bilinmektedir.

Klasisizm sanat akımının resim anlayışını incelediğimizde manzaranın önem kazanmadığını fark ediyoruz.  Nadiren de  olsa bazı resimlerde portrelerin arkasında silik ama ideal boyutlarında manzara detaylarını görmekteyiz. Resim, biçimsel olarak çizgisel ve son derece soluk  renkler kullanılıyordu. Buradan anlıyoruz ki klasisizm sanat anlayışında  renklere değil çizgiye, idealize edilmiş desenlere dayanıyordu. Resimdeki boyamalar kat kat üstüne değil tek bir boya tabakasından oluşmaktadır.

Klasisizm akımının başlıca ilke ve özelliklerini şöyle sıralamak mümkündür:

  • İnsan doğasını esas alma.
  • Gerçeğe benzerlik/ gerçeğe uygunluk.
  • Akıl ve sağduyu.
  • Eski Yunan ve Latin'e dönme.
  • Kuralcılık.
  • Zevk vererek eğlendirme.
  • Sağlam bir dil, yalın bir üslup.

Klasisizm Sanatçılarından bir kaçı ;


  William-Adolphe Bouguereau : 

William-Adolphe Bouguereau (1825-1905) 
30 Kasım 1825 - 19 Ağustos 1905 yılları arasında yaşayan Bouguereau , Fransız akademik ressamlarından biridir. Klasik  konuların modern yorumlarını kadın vücudunu vurgulayarak resim yapmıştır. Gerçekçi türünde yaptığı resimlerinde mitolojik konuları kullanmıştır. 19. yüzyılın birçok ressamı gibi Bouguereau da biçem konusunda kendini geliştirmiştir.  Bir resmen başlamadan önce yapacağı nesneyi gözden geçirip resmin sayısız taslağını çıkartmıştır.


ruh ve aşk tanrısı 

Yaptığı ilk resimlerinin çoğu klasik tarih ya da mitolojiden alınan çıplak figürler ve dinsel konulardır. Özellikle köy çocuklarını konu aldığı eserlerinde tanınmıştır. Sanatçı güzel köy çocukları resmettiği  için romantik ressam olarak görülmüştür. Yaptığı  çocuk portrelerindeki sıcaklığı, klasiklere olan bağlılığı ve  renk kullanımı  resimlerinin en dikkat çekici yanları olmuştur.

 

   Nicolas Poussin : 

Fransız ressam Poussin, yaptığı eserlerde ağırlıklı olarak duruluk, düzen ve mantığı ön plana çıkarmıştır. eserlerindeki hatları renge yeğlemiştir. yaptığı çalışmalar 17. yüzyılın baskın Barok tarzına karşıbir alternatif olarak görülür. 20. yüzyıla kadar Jean - Auguste - Dominique Ingres , Jacques - Louis David, ve Paul Cezanne gibi klasik odaklı sanatçılara ilham kaynağı olmuştur.


Poussin'nin Germanicus'un Ölümü eseri, 1628 

 Scipio'nun İtidalı, 1640 

   Juan Joaquin Agrasot :

Kendisini büyük ölçüde fazla ticari olmakla eleştirilen Costumbrismo resimlerine adasa da, tarihi konulardaki resimleri çok popülerdir. 1884'te İspanyol hükümeti, Senato'da sergilenmek üzere "Marqués del Duero'nun Ölümü" adlı tablosunu satın almıştır.

Juan Joaquin Agrasot, Valencia Huerta'nın İki Sakini 

 Genç Bacchus, Juan Joaquin Agrasot 

      Klasisizm dönemi eserlerinde çıplaklığın daha fazla sanata yansıtıldığını görüyoruz. Sanatçı Juan Joaquin Agrasot’un ''Genç Bakhus '' eseri de bunlardan biridir.  Klasik sanatçılara ait bir diğer özellik  ise Antik Yunanı yeniden yaşatma arzusu ile eserlerini yaratmalarıdır. Özellikle resim sanatında Antik Yunan ve Roma etkisini yoğun olarak hissetmek mümkündür. Eserlerindeki figürlerin hatlarının gerçekçiliği ön plana çıkmıştır.
Bültenimize abone olun!
FOlgunsoy Software

Makaleler

img
Kyzikos Antik Kenti
5-03-2022, 12:00
img
İmparatoriçe İRENE
9-10-2024, 23:30
Kullandığınız Tarayıcı?